Archive for September 22, 2012

”Kerrankin hyvä kulutusluotto”

Perheeseemme oli juuri syntynyt toinen lapsi. Vaimoni ja minä vietimme molemmat lain sallimia maksimipituisia vanhempainvapaita. Olimme juuri muuttaneet uuteen taloomme, jota olin päivätyöni ohella itse rakentanut vuoden päivät. Näin rahat olivat varsin tiukalla, mutta olimme molemmat tottuneet elämään säästäväisesti, ja niinpä meillä oli talletustileillä rahaa pahan päivän varalle, vaikka palkkatulomme menivätkin suurimmilta osin normaalin elämiseen ja taloa varten hankitun lainan hoitamiseen. Kumpikin meistä oli kasvanut varsin säästäväisten vanhempien kodissa, eikä meitä suinkaan oltu totutettu kerskakulutukseen. Niinpä emme halunneet ottaa yhtään sen suurempaa lainaa uutta taloa varten, kun ehdottomasti tarvitsimme. Myös osan kodinkoneista toimme taloon vanhasta asunnostamme, koska ne toimitat vielä moitteettomasti. Emme halunneet tuhlata rahaa mihinkään, joka ei olisi aivan ehdottoman välttämätöntä.

Viikon mittaisen isyyslomani jälkeen palasin työhöni tehtaalle, joka sijaitsee maaseudulla noin 30 kilometrin päässä talostamme. Aikaisempi asuntomme sijaitsi vielä kauempana, eikä lähempää tehdasta ollut sopivia tontteja kohtuullisella hinnalla tarjolla. Niinpä olin uuden talomme sijaintiin varsin tyytyväinen, sillä se oli vain kilometrin päässä valtatiestä, jota pitkin sitten saattoi ajaa autolla noin 20 minuutissa töihin. Myös autojen suhteen olimme eläneet säästeliäästi, ja käytössäni oli noin 7 vuotta vanha tavallinen ja vaatimaton henkilöauto, jonka olin kyllä aikoinaan ostanut uutena siihen sisältyneen 5 vuoden takuun houkuttelemana. Eräänä päivänä sitten töistä lähtiessäni ei auto suostunut enää käynnistymään. Työkaverini tehtaalta, joka tuntee autot hyvin, oli vielä paikalla mutta totesi että ei tiedä mistä on kysymys, ja kehotti tilaamaan hinausauton korjaamolle. Korjaamolla sitten havaittiin välittömäksi ongelmaksi ainoastaan laturi, joka vaihdettiinkin pikaisesti. Mutta parin päivän kuluttua auto pysähtyi keskelle tietä. Nyt ongelma löytyi jäähdyttimestä; sekin oli korjattavissa, mutta korjaamon tuttu mies sanoi että autoni alkaa olla kaikin puolin niin kulunut, että kaikenlaisia pikkuvikoja alkaa nyt ilmetä vähän väliä. Koska auto on sekä minulle että perheelleni täysin välttämätön, ei meillä ollut varaa etenkin ajan puolesta jatkuvasti huollattaa tällaisia vikoja. Haittasivathan ne mm. työmatkojani, eikä seudulla ole julkista liikennettä tarjolla.

Kotona sitten laskin yhdessä vaimoni kanssa talletustileillämme olevat rahat. Vanhasta autostani ei voinut laskea paljoakaan vaihdossa saatavan ja sen takuuhan ei enää ollut voimassa, mutta rahamme riittivät juuri ja juuri uuden vaikkakin edelleen hyvin vaatimattoman auton ostoon. ”Kyllä on hyvä olla säästäväinen,” totesin itselleni moneen kertaan kun ajoin uudella, moitteettomasti toimivalla autollani töihin ja ostoksille perheeni kanssa.

Auton oston jälkeen olivat talletustilimme typötyhjät, eikä käyttötileillemmekään jäänyt paljoakaan rahaa. Tähän väliin emme olisi todellakaan tarvinneet enää ylimääräisiä kuluja, mutta sitten vanha pesukoneemme hajosi, ja siitä tulvinut vesi rikkoi myös kuivausrumpumme. Kummatkin osoittautuivat korjauskelvottomiksi, ja varsinkaan pienten lasten kanssa tilanne oli erittäin vaikea. Meillä ei enää ollut sellaisia rahoja, että olisimme voineet noin vain ostaa tarpeeksi suuren pesukoneen, joka myös kuivaisi pyykin.

Onneksi läheisen kodinkoneliikkeen ystävällinen myyjä kertoi eri maksutavoista, joten tiesimme että ei ollutkaan välttämätöntä maksaa uuden pesukoneen koko hintaa heti tai viimeistään seuraavassa luottokorttilaskussa. Kyseisellä kodinkoneliikkeellä oli sopimus kulutusluottoja myöntävän yrityksen kanssa, ja niinpä saatoimme maksaa n. 1000 euron hintaisen kuivaavan pesukoneemme 10 tasasuuruisessa kuukausierässä. Loppukustannus oli tietenkin toistasataa euroa enemmän kuin jos olisimme voineet maksaa tuon 1000 euroa saman tien, mutta sellaisia rahoja ei meillä tuolla hetkellä kerta kaikkiaan ollut, emmekä halunneet rasittaa suhteitamme ystäviemme ja sukulaistemme kanssa heiltä lainaa pyytämällä. Näin tämä kulutusluotto todella pelasti tilanteen!